Tanie ciasto

Zapraszam na post gościnny Baby ze wsi 😉

Tanie ciasto. To jedna z częstszych fraz jakie wpisywane są w wyszukiwarkę, gdy „chodzi” po nas coś dobrego, a nie chce się biegać do sklepu.

Tanie ciasto to zazwyczaj wykorzystanie tego, co już jest w domu – trochę mąki, jakieś jajo, cukier, owoce, galaretka, dżem, mleko, masło… A nawet bez pieczenia – herbatniki lub biszkopty i budyń.

Czy warto w ogóle sobie zawracać głowę robieniem domowych ciast? Brudzić miski, urządzenia, CZEKAĆ?

P6254093

Tort śmietanowy z cukierni, kosztuje ok. 37 złotych. Składa się z biszkoptu, jak sama nazwa wskazuje – bitej śmietany i ewentualnie owoców kandyzowanych lub czekoladowych ozdóbek.

Inne ciasta kosztują przeciętnie 11-25 zł za kilogram, przy czym ten kilogram to zazwyczaj cztery porcje. Taka mała keksówka.

Taki sam tort można zrobić w domu:

  • Biszkopt:
    • 5 jaj po 45 groszy za sztukę
    • szklanka mąki – około 50 gr.
    • niepełna szklanka cukru – 1 zł
    • szczypta soli (wybaczcie – nie wiem ile kosztuje :) )
    • coś do nasączenia, może być pół cytryny, może być resztka porannej herbaty, może być zwykła woda z odrobiną cukru, można nie nasączać wcale.
  • Śmietana kremówka – ok 11 zł za litr.
  • Prąd – ok 3 zł.

Podstawowa wersja takiego domowego tortu śmietanowego kosztuje więc mniej więcej 18,25. Przy czym jest to tort niemal o połowę większy niż ten kupny!

Różnicę możemy policzyć jako swoją robociznę – 1,5 godziny przygotowania i czekania na upieczenie spodów, a potem przekładania.

Dodać możemy resztki dżemu, a nawet zabarwić dżemem śmietanę, na przykład na fioletowo lub różowo, posypać startą ocalałą kostką czekolady, ozdobić cukierkami, groszkami, owocami – nawet nie można tego liczyć jako wydatek, jeśli ocalimy przed zepsuciem napoczęte jakiś czas temu słoiczki i resztki.

Wersja szybsza i mniej pracochłonna:

  • gotowy, potrójny spód biszkoptowy – ok. 7-9 zł
  • masa budyniowa – 4 budynie w dwóch smakach, na 2 warstwy plus litr mleka ok 7 zł
  • czekolada do rozpuszczenia i polania po wierzchu lub galaretka – ok 2,50 zł

Nasączamy spody herbatką, gotujemy jasny budyń, nakładamy, w tym samym garnku od razu możemy ugotować ciemny budyń, nałożyć na drugi spód, galaretkę lub czekoladę rozpuścić w dużym kubku i tylko dwa naczynia do zmywania.

Koszt około 20 zł. Nadal za podwójną wielkość.

DSCI1720

Czy warto? Nawet jeśli zrobimy ciasto na bogato, z dużą ilością kosztownych dodatków, ważne jest to, że wiemy z czego się składa, nie poraża ilość olejków, spulchniaczy, utrwalaczy, barwników, słodzików…

Każde domowe ciasto, nawet nieudany zakalec, zazwyczaj jest smaczniejsze niż jakiekolwiek z cukierni, dobrane pod nasze gusta.

I wiemy dokładnie ile dni już stoi w lodówce…

Interesują Cię posty na temat zdrowego jedzenia i diety? Zapraszam na blog:

Racjonalna Dieta